Lecturi de iarnă 2018
- vizualizări: 159
Tehnologiile miniinvazive în profilul chirurgical au constituit subiectul Lecturilor de iarnă, ediția a XIV-a, desfășurate în perioada 22-26 ianuarie 2018, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Ediția actuală a fost dedicată profesorului Eugen Maloman, care anul acesta va împlini frumoasa vârstă de 90 de ani. Manifestarea a întrunit chirurgi din toate domeniile: pediatrie, oncologie, urologie, oftalmologie, otorinolaringologie, cardiologie, neurochirurgie, chirurgia robotică ș.a. La forum au fost prezentate ultimele realizări din clinicile de chirurgie din țară și de peste hotare. Multe dintre rapoartele prezentate au inclus cazuri clinice dificile, care au fost tratate cu succes.
Manifestarea științifică a fost inaugurată de profesorul universitar Vladimir Hotineanu, care a vorbit despre specificul Lecturilor de iarnă din acest an, dar și despre aportul profesorului Eugen Maloman la organizarea serviciului chirurgical modern și la promovarea tehnologiilor moderne ale chirurgiei în Republica Moldova.
Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ, a accentuat despre necesitatea schimbului de experiență în domeniul chirurgiei, subliniind că Lecturile de iarnă au devenit, pe parcursul anilor, mai mult decât un ciclu de perfecționare, unde sunt abordate teme științifice și didactice. Prorectorul a menţionat că problemele actuale, cu care se confruntă comunitatea medicală din Republica Moldova, sunt cauzate, de multe ori, de ineficiența comunicării medic-pacient, astfel că organizarea unor conferințe, seminare pe acest subiect este o necesitate acută. O altă problemă abordată de prorectorul Cernețchi a fost migrația tinerilor specialiști, care reprezintă o pierdere enormă pentru sistemul de sănătate din țară.
La inaugurarea Lecturilor de iarnă 2018 a participat şi renumitul chirurg Eugen Maloman, care face parte din generația de aur a chirurgiei moldave. Distinsul profesor a fost întâmpinat de reprezentanții comunității chirurgicale din țară cu ropote de aplauze. Domnia Sa le-a povestit celor prezenți cum și-a realizat visul de a deveni chirurg și i-a încurajat pe discipolii săi să se dedice profesiei și să se adapteze în permanență cerințelor viitorului.
În contextul celebrării a 90 de ani de la nașterea profesorului Eugen Maloman, academicianul Gheorghe Țîbîrnă i-a înmânat acestuia Diploma de membru titular al Academiei de Științe Medicale și medalia Dimitrie Cantemir, exprimându-i astfel respectul, admiraţia și aprecierea pentru îndelungata activitate și realizările științifice obținute în chirurgia generală, în special în cea abdominală.
Cu un raport despre transplanturile hepatice a venit din România Vlad Brașoveanu, şeful Secţiei de Transplant Hepatic „Dan Setlacec” a Institutului Clinic Fundeni Bucureşti, doctor honoris causa al universității noastre. Profesorul a vorbit despre transplanturile hepatice de la donatorii vii, aspectele pozitive și negative ale acestora și a făcut un apel la cei prezenți pentru susținerea programului de transplant din Republica Moldova, care este la început de cale și întâmpină multe dificultăţi. Tehnicile laparoscopice și robotoscopice sunt cele mai moderne metode de intervenție chirurgicală, fapt pentru care Vlad Brașoveanu a îndemnat șefii de clinici să ofere posibilitatea tinerilor specialiști să participe la schimburi de experiență peste hotare și să-i antreneze permanent în activitatea clinică.
[nggallery id=716]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii