- Anul 2011
În 2011, Catedra de medicină nr. 1 este reorganizată în Disciplina de pneumologie și alergologie, oferindu-i-se în calitate de bază clinică Secția de alergologie a Spitalului Clinic Republican şi Secţia de ftiziopneumologie nr. 3 din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
În plan didactic, activitatea Catedrei rezidă atât în instruirea studenților din anul IV la subiectele de pneumologie și alergologie, cât şi în pregătirea rezidenților și în perfecționarea medicilor în cadrul cursurilor de educație medicală continuă.
În anul 2017, la Catedră au fost instruiți studenții din anul VI ai Facultăţii de Medicină nr. 2, în cadrul modulului de Sinteze clinice.
- Anul 2006
În anul 2006, Catedra de medicină internă nr. 2 este comasată cu cea de medicină internă nr. 1. Șef al noii subdiviziuni este numit profesorul Victor Botnaru, iar sediul Catedrei este mutat la Spitalul Clinic Republican, unde sunt oferite drept baze clinice Secțiile de terapie generală, nefrologie și reumatologie.
În plan didactic, Catedra continuă instruirea studenților din anul IV în domeniul bolilor interne, precum și a rezidenților interniști și a celor de la specialități conexe.
- Anul 1998
În 1998, în baza acestei Catedrei, a fost fondat Departamentul de Practică Generală şi Asistenţă Medicală Primară, avându-l în frunte pe conferenţiarul G. Bivol, care era responsabil de instruirea medicilor generalişti (de familie) în perioada postuniversitară (rezidenţiat). În același timp, activitățile cu studenţii din anul IV ai Facultăţii de Medicină Generală şi rezidenţii de la specialitatea Medicină Internă i–au fost încredințate noii componenţe a Catedrei de medicină internă nr. 2, condusă de Victor Botnaru, profesorul universitar, doctor habilitat în științe medicale.
Corpul didactic al Catedrei a fost constituit din cadre tinere şi cu experienţă de la catedra precedentă şi de la Catedra de medicină internă-semiologie, care fusese dirijată de profesorul Victor Botnaru timp de 3 ani.
Astfel, din 1998, baza clinică a Catedrei a redevenit Spitalul Clinic Municipal nr. 2 „Sf. Arhanghel Mihail”, iar colectivul Catedrei și-a intensificat activitatea didactică, metodică, ştiinţifică şi practică pentru a face faţă cerinţelor moderne privind pregătirea universitară şi postuniversitară a medicilor internişti.
- Anul 1967
Disciplina de pneumologie și alergologie este succesoarea Catedrei de medicină internă pentru studenţii de la facultăţile de Medicină preventivă şi Stomatologie, fondată în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii al RSSM nr. 193 din 28.08.1967.
Primul şef de catedră a fost conferenţiarul A. Diordiţa. Printre primii angajaţi ai Catedrei şi printre cei care au activat şi în următoarele etape de dezvoltare ale ei sunt conferenţiarii N. Luchianov, P. Sangheli, M. Vatolin, A. Nacu, N. Migali, V. Hortolomei, I. Balan, V. Rusnac, L. Alexeev. Înființarea Catedrei a fost argumentată de sporirea considerabilă, în a doua jumătate a anilor '60, a numărului de studenți la facultăţile de Medicină preventivă şi Stomatologie.
La înființare, Catedra asigura predarea cursurilor de terapie de facultate, precum și celor de terapie de spital studenţilor facultăţilor menţionate.